English Française

Tillbakablick över 2012 och plan inför 2013

17/01/2013

Tillbakablick över 2012 och plan inför 2013

Föreningen Bilanga kan se tillbaka över ett relativt händelserikt år under 2012. Den nya verksamheten som implementerades på Batekeplatån med traktorn innebar att bönderna som fick hjälp med att bruka jorden kommer få flera miljoner i inkomster genom vårt jordbruksstöd när åkrarna skördas under 2012-2013. Vi hade dock vissa problem med traktorn under delar av 2012 som skall åtgärdas under 2013 som innebar att traktorn inte kunde köras under hela året. Det är ett hårt klimat i Kongo och traktorn pressas rejält när ny mark plöjs.

Vi har även haft en hel del problem med flodtransporterna även under 2012 så en del stora förbättringar skall därför utföras på flodbåten under 2013 som skall öka lastkapaciteten och ge en kraftigare och mer tillförlitlig motorkraft. Vi fick även ned den första av bogserbåtarna under 2012 som skall börja användas i slutet av februari 2013 efter att de som skall köra båten genomgått en kurs för hur den skall köras.

Vi genomförde också en resa med en av terränglastbilarna från Kinshasa till byn Semendua på landsbygden där vi transporterade både sjukvårdsmateriel till landsbygden samt jordbruksprodukter från landsbygden till Kinshasa. Tidigare har lastbilen mest använts för att transportera jordbruksprodukter från byarna på landsbygden till vår flodbåt samt för transporter av jordbruksprodukter på Batekeplatån när lastbilen inte behövs på landsbygden. Den kommer nu även användas till transporter av jordbruksprodukter från hela vägarna från byarna i Mai Ndombe provinsen till Kinshasa.

Under 2012 skickade vi även en container med en till traktor som skall användas runt staden Bandundu samt en del byar nära Kasaifloden. I containern fanns även ovannämnda bogserbåt tillsammans med en stor mängd handredskap för jordbruket, några motorcyklar, en stor mängd svetsar, motorsågar och andra slags verktyg som skall användas för vår verksamheten på landsbygden. En hel del verktyg och ett antal svetsar har också kommit den verksamhet som hjälper gatubarn i Kinshasa att få tak över huvudet samt få ett yrke som mekaniker till del. En terrängbilsambulans skickades ned under sommaren som skall användas som ett mobilt sjukhus och för att snabbt få allvarligt sjuka till sjukhusen i Mai Ndombe provinsen.

Vi har flera stora planer inför 2013 som vi hoppas kunna genomföra om nödvändiga medel för detta kan samlas in. Viktigast är att förbättra flodbåten så att den blir denna verksamhet blir mer bärkraftig och kan klara de problem som kan dyka upp som vi benämnt ovan. Vi vill även få ned 3 st traktorer med jordbruksmaskiner för att kraftigt kunna utöka stödet för att öka jordbruksproduktionen på flera platser på landsbygden. En annan förhoppning är att kunna få ned ytterligare en terränglastbil för att ännu bättre knyta byarna i Mai Ndombe till de stora marknaderna där de kan sälja jordbruksprodukter. Om vi kan få stöd för att få ned någon eller några av de båtar vi har i Sverige till Kongo hade detta varit fantastiskt!

Behoven för transport och jordbruksstöd är enorma i Kongo. Vi hoppas att vi kan få in finansiella resurser nog för att förändra livet för ytterligare hundratals familjer  i Kongo även under 2013. Vill du vara med och bidra? Gåvor tas tacksamt emot på plusgiro 30295-0. Var med och förändra liv i Kongo!